Bayersimogató

VezérCiki

2014. december 15. - Autoritás?

Elveszti e erkölcsi autoritását az Egyesült Államok?

2014. december 15. - Brúnó Kapitány

bayer-zsolt_draw_kicsi.jpgKedvenc publicistánk a héten az USA-t ekézi a CIA-kínzásokról nyilvánosságra hozott szenátusi jelentés kapcsán. Nem kicsit, nagyon. Az ihletet egy CNN interjú adja melynek nyomán a Mester odapörköl McCain szenátornak, majd elemelkedve a jelentől, a bűnben fogant államról, az USA-ról rántja le a leplet.

Akár igaza is lehetne. De nincs.

A felvezetőben megidézve az ominózus CNN interjút, azt írja, hogy "...Jön a volt CIA főnök és szánalmas ostobaságokat beszél." Bayer nem teszi, ezért mi leírjuk a nevét: Wolfné-nak, Michael Hayden-nek hívják az illetőt aki azzal védekezik, hogy a bírálók a teljes szövegkörnyezetből koncepciózusan kiragadott részletekkel tüzelik a közvéleményt.

A tények: a 6000 oldalnyi jelentés 2009 és 2013 között született, melyből 525 oldalt hoztak most nyilvánosságra. A kínzások a szeptember 11.-i merénylet után, a Bush korszakban zajlottak, melyeket a hivatalba lépő Obama azonnal leállíttatott. S most jöjjenek a sokkoló számok: a CIA börtönökben legalább 119 (!!!) embert tartottak fogva, akiknek kb. egyharmadánál alkalmazták a valóban brutális módszereket. Ez negyven ember tehát. A jelentésből a továbbiakban kiderül, hogy a kínvallatottak mintegy harmada - bő tucatnyi ember - ártatlan volt.

Borzalmas? Igen. Állítólag többen belehaltak a tortúrába, tehát nem célunk e helyt bagatelizálni a dolgot, de, hogy Bayer ennek alapján mindjárt a Gestapo-hoz és az NKVD-hez hasonlítsa a CIA-t, azért azt kissé erősnek gondoljuk.

emblema_fidesz.png

A számok alapján még csak nem is egy orgoványi erdő, no!

Mert nézzük, mit is tett az Egyesült Államok a jelentés nyilvánosságra hozásával? Szembenézett, feltárt, sajátos módon vezekelt. Múltbéli - ha csak közelmúltbéli - bűnökért is, de vállalta a felelősséget, ráadásul dollár százmilliókban mérhető áron. El lehet ítélni őket egyfelől, de - részünkről legalábbis - a most rendelkezésre álló információk alapján, hatalmas respect másfelől.

Mester nem így gondolja. Veretes angoltudásával rögvest üzen McCain szenátornak, aki csúnyát mert mondani Orbán Viktorról. (You're a son of a bitch, szenátor úr...) Arról az Orbán Viktorról, akinek immár a harmadik kormányzati ciklusa áll rendelkezésre az ügynöktörvény elfogadásához.

Ah!

Mit várunk - teszi fel a kérdést Bayer - egy népirtó országtól, s itt a Mester vélhetően nem a németekre gondol.

 

 

 

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://bayersimogato.blog.hu/api/trackback/id/tr156984211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása